2008-03-19

Suojasäätä odotellessa

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Samaa ei voi sanoa kuluvasta syys-keväästä, jota on kestänyt jo varsin kauan, ja juuri kun näytti siltä, että pääsisi vihreä nurmen ääreen katsomaan hieman pidempiä lentoratoja, alkoi pakkaskausi ja lumisade. Tätähän ei voi ihminen sietää, vaan jotain on tehtävä; siispä edessä on matka kohti vihreitä viheriöitä ja lumettomia hiekkarantoja.

Golfmatkailussa on pari pientä hankaluutta lajin juuri aloittaneelle: minne vasta-alkajan kannattaa mennä, ja miten mailat saa ehjinä perille? Ensimmäiseen kysymykseen löytyi monia hyviä vaihtoehtoja, ja arvonnan voitti yksi monista Välimeren kohteista. Toinen kysymys onkin jo hankalampi, erilaisia matkasuojia on pilvin pimein. Tarkemmin tuli tutustuttua muutamaan erilaiseen ja erihintaiseen vaihtoehtoon: Champ perusmalli, GO kaksi mallia, Ogio Monster, Wilsonin, TaylorMaden ja Titleistin kevyehköt renkaalliset matkasuojat. Yksi ongelma ilmeni heti: kukaan yhdessäkään liikkeessä ei osannut sanoa kuinka paljon suojat painavat.

Champin perusmalli vaikuttaa varsin karvattomalta karvalakilta. Vetoketjut vaikuttavat epämääräisiltä, pitkä olkahihna vaikutti äärimmäisen epäkäytännölliseltä ja heikolta, eikä bägiä saa sisään ilman apukäsiä. Suojauspuoli vaikuttaa lähinnä roiskesuojalta, mekaaninen suojaus on olematonta. Bägin saa kiinni yhdellä remmillä alapäästään. Suojasta löytyy yksi iso tasku ulkopuolella. Bägin kanssa tämä ei pysy yksin pystyssä. Painoa tällä suojalla on noin 2.5 kiloa.

GOn mallit ovat ominaisuuksiltaan lähes identtisiä, molemmat hieman paremmin pehmustettua kuin Champ. Toisessa mallissa on kantokahvat, toisessa taas saa lapaosaston paremmin kiinni pehmustetulla hässäkällä ja siinä on kaksi vetoketjustoa: iso luukku ja siitä yläosasta aukeava pienempi luukku. Molemmissa bägin saa kiinni kahdella ohuella remmillä alhaalta ja ylhäältä. Taskuja on karvalakkimallissa lähinnä ulkopinnoilla, monivetoketjumallissa pari sisätaskua. Täytettynä pystyssä pysyminen tuntuu arpapeliltä. Molemmat suojat painavat hieman alle 3 kiloa.

Ogio Monster on nimensä mukainen. Tukeva kotelointi, jossa on neljä ulkotaskua, ja kaksi puolikovaa taustalevyä pitävät bägin suojattuna. Taustalevyjen ansiosta draiverin varsinkin tuntuu olevan suojattu, sillä (ainoana löydetyistä suojista) kasattuna ja täytettynä suoja ei juurikaan painu pituussuunnassakaan kokoon. Bägin saa kiinni alhaalta ja ylhäältä kahdella perus-nailonhihnalla ja pikakliksulla, lisäksi lapaosaston saa kiedottua lisäpehmukkeisiin, jotka kiinnittyvät tarranauhalla matkasuojan yläosaan. Tukevan runkorakenteensa ansiosta koteloa on helppo käsitellä, ja pysyy tukevasti pystyssä. Ainoa miinus on suojan paino, 6.5 kg yhdistettynä bägiin, mailoihin ja kenkiin nostaa kokonaispainon 17.5 kiloon, jolloin monen lentoyhtiön 15kg bägiraja paukkuu ja lisäpainomaksua menee parin kilon verran. Tämä vaikuttaa kyllä loistavalta suojalta ainoana ruumaan menevänä matkalaukkuna viikonloppureissulle, sillä jäljellä olevaan pariin kiloon mahtuu jokunen paita ja loput tavarat kulkevat käsimatkatavarana.

Wilson, TaylorMade ja Titleist vaikuttavat lähes identtisiltä ominaisuuksiltaan: hyvä perusrakenne, kahdet kiristyshihnat sisällä, lapalisäpehmike, ja muutama tasku. Kaikki ovat painoltaan noin 3kg luokkaa. TaylorMaden laukussa on ulkoiset kiristyshihnat ja ulkotaskut, Wilson on suurin ja siinä on paras yleispehmustus, Titleistissä kaikki taskut ovat sisäpuolella. TaylorMadessa ja Wilsonissa siirtäminen rajoittuu hinaamiseen, kunnolliset kantohihnat puuttuvat. Wilsonin suuri koko ja ulkoisten kiristyshihnojen puute vaikuttaa hieman hankalasti käsiteltävältä jos sisällä on pieni kantobägi. Näistä vain Titleististä löytyy lisälapapehmike.

Mikään löydetyistä malleista ei oikein ollut täydellinen, mutta sellaisen saisi laittamalla Titleistiin ulkoiset kiristyshihnat ja laittamalla sen yläosaan pienen tausta-/kylkipanssarin suojaamaan varsia pituussuuntaisilta tärskyiltä. Ogio Monsterin tasolle ei minulla ole kuitenkaan tarvetta vielä mennä, mutta toisaalta, jos jonkun mailat maksavat useamman tuhatta euroa, ei pieni lisäpainomaksu välttämättä tunnu niin pahalta. Kovan kotelon suojakykyä Monsteristakaan ei silti saa, joten silloin on paras tehdä uusi vertailu isommista suojista.

No comments:

Post a Comment